Drones dragen een actioncam om in vogelvlucht beelden op te nemen van evenementen of in natuurgebieden
De chip en de registratie in een beveiligd databestand op internet hoeven de drone nauwelijks duurder te maken en kunnen gigantisch veel ellende voorkomen. Dat stelt D66-Europarlementariƫr Matthijs van Miltenburg, die het idee heeft bedacht. ,,Al maakt het natuurlijk wel een verschil of een drone een paar honderd gram weegt of een paar kilo." Zijn suggestie om de eigenaar van een gecrashte drone met een chip traceerbaar te maken, is overgenomen in een ontwerprapport. Daarover donderdag wordt gestemd, maar het kan al bij voorbaat op een ruime meerderheid in het Europees Parlement rekenen.
Eigen regels Brussel wil dringend Europese regels voor het vliegen met drones, ongeacht of dat recreatief of voor professionele doeleinden is. ,,Nu heeft elk land zijn eigen regels. Dat varieert van helemaal niks tot een verbod waarvoor eventueel ontheffing kan worden verleend," zegt Van Miltenburg. In Nederland mogen drones niet in de buurt van strategische objecten of boven bebouwing vliegen. De toegestane maximale vlieghoogte bedraagt 120 meter. Cijfers over het aantal drones per lidstaat of over het aantal ongelukken en bijna-ongelukken zijn er niet. De verzekeringswereld studeert inmiddels hard op speciale drone-polissen. Schade door drones bij recreatief gebruik valt nu in Nederland meestal onder de gewone WA-verzekering.
Draagvlak Volgens Van Miltenburg zijn dringend goede regelingen voor aansprakelijkheid nodig, om te voorkomen dat ongelukken straks de verdere ontwikkeling van de onbemande luchtvaart in de weg zouden staan. ,,Als er dan geen draagvlak is, kun je niet verder." Dat zou jammer zijn, vindt hij, omdat het aantal toepassingen bijna onbeperkt is. Drones worden al gebruikt voor bijvoorbeeld inspectie van windturbines of bovenleidingen van spoorwegen, voor precisielandbouw en tegen overbevissing. In Overijssel zit een bedrijf dat met drones in de vorm van roofvogels ganzen verjaagt.