Rotganzen broeden niet in Nederland maar op de barre Siberische toendra's. In de winter komen rotganzen massaal onze kant uit, om in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta te overwinteren. Rotganzen doen de laatste jaren ook watervogel gebieden aan zoals in Reusel. De brandgans is pas sinds 1984 broedvogel in Nederland. Tot het oorspronkelijke leefgebied van deze prachtig getekende, compacte gans behoren de onherbergzame plaatsen als Spitsbergen, Groenland en Noord-Rusland. In Nederland vond de brandgans blijkbaar ook een leefgebied dat aan de behoeften voldoet, waarschijnlijk geholpen door de aanwezigheid van 'tamme' brandganzen die gehouden worden in parken, tuinen en en watervogel gebieden. De ganzen mengen zich tussen de Grauwe ganzen, die het gehele jaar in Nederland verblijven.
De kolgans is een van de algemeenste overwinterende ganzen in Nederland. Als broedvogel is de soort schaars. De typische witte snavelbasis en de dwarse zwarte 'vegen' over de buik maken de soort gemakkelijk herkenbaar. De typische V-vormige vlucht dient om energie te besparen; gebleken is dat vogels bij toerbeurt de leiding nemen. De andere vogels volgen dan in de 'slipstream' van de voorganger, die dus het zwaarste werk doet. Kolganzen eten voornamelijk gras, maar soms ook oogstresten van suikerbieten. In hele natte gebieden eten de ganzen ook graswortels en wilde planten op akkers en akkerranden.
Behalve de ganzen overwinteren er diverse eendensoorten. De Wilde eend is de meest bekende. Maar ook de Bergeend en Tafeleend, beide jaarvogels, vertoeven op het Beleven.
Video: Vogels in een winter die op lente lijkt (4K Ultra HD)