dinsdag 14 juni 2016

Drones: Wat mag nu wel en niet?

U mag als particulier vliegen met een drone, als u zich aan de regels houdt. U moet uw drone bijvoorbeeld altijd kunnen zien. Ook mag u niet binnen de bebouwde kom vliegen.



Waar mag ik wel en niet vliegen?
In verband met de veiligheid, mag u uw drone niet overal laten vliegen.
■ U moet op veilige afstand van mensen, spoorlijnen, wegen, gebouwen en andere bouwwerken vliegen. Advies is: houd minimaal 50 meter afstand.
■ U mag alleen met uw drone vliegen als er geen andere luchtvaartuigen in de buurt zijn.
■ U mag niet binnen een straal van 3 kilometer rondom een vliegveld vliegen waar geen plaatselijke luchtverkeersleiding is.
■ U mag niet binnen een straal van 3 kilometer van no fly zones vliegen.
■ U mag niet vliegen rond de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder, Niederrhein. Dit zijn door de luchtverkeersleiding gecontroleerde luchtruimen (de CTR’s – controlezones).

Hoe ver en hoe hoog mag ik vliegen?
Zodra u een vliegtuig of helikopter ziet naderen moet u zo snel mogelijk landen. Om die reden kunt u beter niet hoger dan 50 meter vliegen. En ook niet verder dan 100m. Dit advies voor de maximale hoogte en afstand wordt mogelijk straks verplicht.

Eisen gewicht drone
Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram. Deze regel wordt op korte termijn aangepast. Dan geldt mogelijk een maximumgewicht van 4 kilogram voor particulier gebruik.

Eisen aan de omstandigheden van de vlucht
De overheid stelt ook eisen aan de omstandigheden waarin u vliegt. Bijvoorbeeld:
U moet de drone altijd kunnen zien.
U mag niet in het donker vliegen.
U mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water.
U moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen en luchtschepen. Dit betekent dat u direct moet landen zodra u een luchtvaartuig ziet naderen.

Filmen en foto’s maken met een drone
U mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u zich houden aan de privacywetgeving als u video’s en/of foto’s maakt. Dit betekent dat u de privacy van iemand anders moet respecteren. Meer over dit onderwerp leest u in de Handleiding drones en privacy.

Overzicht regels particuliere drones
Een overzicht van alle regels staat in de regeling modelvliegen. Deze regeling wordt binnenkort aangepast.

Straffen bij onrechtmatig gebruik drone
Houdt u zich niet aan de regels? Dan kunt u een boete krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een geldboete zijn. Het is ook mogelijk dat uw drone in beslag wordt genomen. Mensen die vaker de fout in gaan, kunnen een gevangenisstraf krijgen.

Verzekering
Veroorzaakt u schade met uw drone? Dan kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade en/of verwondingen. Daarom is het belangrijk dat u checkt of uw WA-verzekering eventuele schade die uw drone aan derden toebrengt dekt. Niet iedere WA-verzekering doet dit. De schade kan soms zeer hoog (tot duizenden euro’s) oplopen.

Mag ik een drone inzetten voor zakelijk gebruik?

U mag alleen beroepsmatig vliegen met een drone als u een vergunning hebt. U kunt deze vergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (Il&T).

Wanneer gelden de regels voor zakelijk gebruik?
Als u uw drone inzet om geld te verdienen of voor uw bedrijfsvoering gebruikt, gelden de regels voor zakelijk gebruik. Dit wil zeggen dat u een vergunning moet aanvragen. Ook gelden er eisen aan de bestuurder en de drone. Met de eisen voor commerciële vluchten met drones wil de overheid ervoor zorgen dat de vluchten veilig verlopen.

Bedrijven die drones inzetten voor zakelijk gebruik zijn bijvoorbeeld videoproductiebedrijven die luchtopnames maken. Of inspectiebedrijven die drones gebruiken om moeilijk bereikbare locaties te bekijken.

Particulier gebruik van een drone
Gebruikt u de drone niet om geld te verdienen of voor uw bedrijfsvoering? Dan is er sprake van privégebruik van de drone. In die gevallen moet u zich houden aan de regeling modelvliegen. U hoeft dan geen vergunning aan te vragen.

Filmen en foto’s maken met een drone
Maakt u luchtopnamen met een journalistiek of commercieel doel? Dan valt u onder de regeling die geldt voor beroepsmatig gebruik van uw drone. Uiteraard moet u zich ook houden aan de privacywetgeving als u dergelijke video’s en/of foto’s maakt. Meer over dit onderwerp leest u in de Handleiding drones en privacy.

Nieuwe regels beroepsmatig gebruik drone per 1 juli 2016
Sinds 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor beroepsmatig gebruik van drones. U hoeft voor uw bedrijf geen ontheffing meer aan te vragen. Wel moet u sinds 1 juli een vergunning hebben: het ROC (RPAS operator certificate).

U krijgt een ROC als:
■ uw drone piloot een brevet heeft;
■ uw drone een bewijs van luchtwaardigheid heeft;
■ u een goedgekeurd operations manual heeft.

De nieuwe regels staan in de regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen.

Eisen aan de omstandigheden van de vlucht
De overheid stelt ook eisen aan de omstandigheden waarin u vliegt. Bijvoorbeeld:
■ U of een waarnemer moet de drone altijd kunnen zien.
■ U mag niet in het donker vliegen.
■ U moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen en luchtschepen.

De voorwaarden zijn bedoeld om de veiligheid van uzelf en anderen zoveel mogelijk te garanderen.

Beleidsvoornemen: introductie mini-drone
De Rijksoverheid is van plan een nieuwe categorie drones te introduceren: de mini-drone. Deze categorie is bedoeld om het verschil in regelgeving tussen de beroepsmatige en de particuliere gebruiker van drones te verkleinen. De regels voor particuliere en beroepsmatige gebruikers van de mini-drone worden dan hetzelfde.

Straffen bij onrechtmatig gebruik drone
Houdt u zich niet aan de regels? Dan kunt u een boete krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een geldboete zijn. Het is ook mogelijk dat uw drone in beslag wordt genomen. Mensen die vaker de fout in gaan, kunnen een gevangenisstraf krijgen.
Als u een ongeluk veroorzaakt met uw drone, kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade en/of verwondingen.