Deze video is gemaakt op 75 meter afstand tot de Meerkoetjes, met een telelenslengte van 1.000 mm.
Het zwaartepunt bij deze test lag er in dat ik te maken kreeg met veel lichtverlies, door het gebruik van de teleconverter. Diafragma 5.6 werd zo diafragma 11. Normaal ondersteunt geen enkele camera een zo kleine diafragma-opening, omdat er niet voldoende licht meer op de scherpstelsensor valt. Bij diafragma 8 (f8) houdt dat normaal op, maar niet bij deze camera merkte ik. Vaak is één punt in het midden die f/8-compatibel is, waardoor meer combinaties van objectief en teleconverter mogelijk zijn. Bij de D500 blijkt dat tot f11 te gaan, hoewel Nikon daar geen melding van maakt op hun website.
En dat is mooi. Voor goeie, scherpe foto's en video's moet je bij lange telelenzen zuiver licht hebben. Geen waterig zonnetje, maar kraak helder, zonnig weer. Als er ook maar het minste nevel in de lucht hangt trekt dat bij extreem telebereik helemaal tegen elkaar. En vanmiddag was dat verre van ideaal.
Fotograferen met telelenzen op een crop camera (APS-C-beeldsensor) levert een verlengingsfactor op ten opzichten van Full frame camera's. Dat komt omdat een crop sensor kleiner is als die van de full frame. Een full frame sensor is zo groot als het beeldvlak van een analoge filmrolletjes, 24 x 36 mm. Een DX crop sensor van Nikon is 16 x 24 mm, en dat geeft een telelens verlengingsfactor op van 1,52. Bij Canon, waarbij de sensor weer iets kleiner is, 22,2 × 14,8 mm, en dat geeft een telelens verlengingsfactor op van 1,62. Echter, het beeldvlak dat gebruikt wordt bij filmopname in 4K is nog kleiner.
De resolutie van 4K Ultra HD video is 3840 x 2160p. Op een 21Mp Nikon DX sensor komt de verlengingsfactor voor telelenzen uit op 2,25. Telelenzen van 1000mm focuslengte, die gebruikt worden op een DX camera hebben een relatieve lengte ten opzichten van een full frame van 1.500 mm. Bij 4K Ultra HD video opname zelfs 2.250 mm.