donderdag 29 juni 2023

Kuifeend paring op waterberging Schotelven

De paring vindt plaats op het water. na de hofmakerij, ook wel balts genoemd, vindt de paring plaats als het vrouwtje daar toe bereidt is. Als het vrouwtje de balts samen met de man uitvoert is er een match. De paring duur maar kort. De balts is de hofmakerij en het voorspel tegelijk.


Kuifeend paring op waterberging Schotelven

Met hun zwart-witte verenpak en kuif zijn de mannetjes van de kuifeend onmiskenbaar. In tegenstelling tot de wilde eend duiken kuifeenden naar hun voedsel. Het gele oog van deze vogel is opvallend. Op de diepere wateren dobberen de kuifeenden graag rond. Kuifeenden eten waterdieren die tussen de waterplanten leven. Ook de planten zelf worden gegeten.

Broedende Kuifeenden kennen een ruime verspreiding in Nederland. Aantallen en verspreiding namen in ons land explosief toe vanaf ongeveer 1950. Hierbij speelden waarschijnlijk verdroging en ontginning van Oost-Europese broedgebieden en toegenomen voedselrijkdom van Nederlandse wateren mee. De toename zette tussen pakweg 1975 en 2000 nog door op vooral de hoge gronden. Het aantal broedparen in Nederland bedraagt rond de 17.000 tot 20.500 (2018-2020).

Deze video is een fragment uit de video die half tot eind juli uitkomt. Daar zijn veel watervogels libellen en ander natuur elementen te zien die zicht in 2 jaar op de waterbergingsplas hebben ontwikkeld, o.a. een jagende vos die het gebied is binnengedrongen. Houd dit YouTube kanaal in de gaten......