woensdag 24 januari 2024

Bos en Heidevogels in de Brabantse Kempen

Deze video is een compilatie van vogelsoorten die ik filmde in bosrijk gebied en op de heide. Sommige soorten leven op de scheiding van het bos met het open veld, zowel heidevelden als grasvelden. Mogelijk kom ik nog met een vervolg. Daar zouden o.a. moeras en watervogels in voor kunnen komen.


Bos en Heidevogels in de Brabantse Kempen

Als je deze video kijkt lijkt het dat het met onze broedvogels goed gaat, maar schijn bedriegt. Eén op de zes Europese broedvogels zijn de laatste 40 jaar verdwenen, blijkt uit een nieuwe studie. Met andere woorden: sinds 1980 zijn we ongeveer 600 miljoen broedvogels kwijtgeraakt in de EU. De grootste daling is verrassend genoeg te zien bij de huismus, gevolgd door gele kwikstaart, spreeuw en veldleeuwerik. Het gaat dus niet zozeer om schaarse broedvogels, maar om soorten die voorheen bijzonder algemeen waren in Europa.

Tussen 1980 en 2017 is er een algehele afname van tussen de 560 en 620 miljoen individuele vogels, wat neerkomt op 17% tot 19% van de populatie. In feite zijn er in die periode zo'n 900 miljoen vogels verloren gegaan, maar dit staat tegenover een toename van ongeveer 340 miljoen bij sommige soorten dit het beter deden. Het meest schrijnende is dat we hier spreken over een zeer grote achteruitgang binnen een klein aandeel soorten van onze meest voorkomende broedvogels. Die zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de verliezen en hetzelfde geldt voor de toename.

De laatste jaren is er veel aandacht voor de sterke achteruitgang van insecten én voor de negatieve gevolgen van stikstofdepositie op de natuur. De verwachting is dan ook dat insectivore broedvogels én de predatoren die op deze vogels jagen hiervan invloed ondervinden, met name op de verzuringsgevoelige hogere zandgronden. In de praktijk zien we echter sterk verschillende trends bij broedvogels die van insecten leven: van een toename tot sterke fluctuaties en broedvogels die verdwijnen uit ons land.