vrijdag 23 mei 2025

Mijn natuur video's

Mijn naam is Jozef van der Heijden. Ik woon in de Brabantse Hulsel. Ik fotografeer al sinds de 70er jaren. Ik begon met een kleinbeeld fotocamera en een Super 8 filmcamera met geluidsregistratie. Op de boerderij filmde ik Groenlingen en Kneuen die de jongen op hun nest verzorgde. Mijn interesse gaat naar de natuur in het algemeen. Van vogels tot paddenstoelen, mossen, korstmossen en  landschappen. Maar vogels fascineren mij wel het meest. Daarnaast ben lid van diverse natuurbescherming organisaties.
(zie de logo's hieronder)

Volg mij op: Facebook Twitter YouTube FacebookTwitterYouTube Facebook Twitter YouTube en met jozefvanderheijden-foto.nl. Onderwerpen: Alles wat de natuur gedurende de jaargetijden bieden.
Bezoek ook mijn YouTube kanaal; youtube.com/JozefvanderHeijden met 330 video's en 835 abonnees.

Knobbelzwanen op de Kattesteertvijver - Retie

Eerder deze week zag ik in het Belgische Retie twee knobbelzwanen op de Kattesteertvijver. Zo als ik het kon beoordelen zijn het twee mannen. De knobbel op de snavelbasis is bij beide vogels even groot. Bij vrouwtjes is die kleiner.


Knobbelzwanen op de Kattesteertvijver - Retie

Als Knobbelzwanen overvliegen, klinkt een luid fluitend geluid van de vleugels. Niet-broedende zwanen zijn veelal op weilanden te zien, waar ze zich tegoed doen aan gras. Beide partners van een broedpaar zijn elkaar meestal een leven lang trouw. Sterft een van beide vogels, dan zoekt de ander soms pas na enkele jaren een nieuwe partner.

Knobbelzwanen komen overal voor waar zoet water is. Ze broeden in laaggelegen delen van het land, vooral in open graslanden met veel sloten in het veenweidegebied. Ook wel in parken. Ze ruien buiten de broedtijd op open water. Niet-broeders zijn ook veel op weilanden te zien. Het voedsel van de knobbelzwaan bestaat uit waterplanten en waterdiertjes. Zwanen zijn met hun lange hals gespecialiseerd in het grondelen naar waterplanten op diepten waar grondelende eenden niet meer bij kunnen. Verder eten ze gras.

Broedt van maart-mei. Een nest per jaar met 5-7 eieren. De vrouw broedt die uit in 36 dagen. Langs de oever of soms in het riet zit de knobbelzwaan op een groot nest van takken, riet en plantaardig materiaal dat door de man fel wordt verdedigd met de kop naar achter, opgezette vleugels en een sissend geluid. Ze broeden vanaf het derde of vierde jaar.

De Kattesteertvijver is een van de vijf vijvers op het Provincie Domein Prinsenpark. Het Prinsenpark is een natuur- en recreatiegebied van 215 ha in het zuiden van de Belgische gemeente Retie. Er liggen in totaal vijf vijvers op op het park, waarvan de Kattesteertvijver de bekendste van het park is.

vrijdag 16 mei 2025

Grote zilverreiger op de Kattesteertvijver

De Kattesteertvijver is een van de vijf vijvers op het Provincie Domein Prinsenpark. Het Prinsenpark is een natuur- en recreatiegebied van 215 ha in het zuiden van de Belgische gemeente Retie.


Foeragerende Grote zilverreiger op de Kattesteertvijver

Er liggen in totaal vijf vijvers op op het park, waarvan drie aan de zuidelijke grensgebied van het park. De Kattesteertvijver is de bekendste, maar de vierkante vijver en de Kleine Hooibeekvijver zijn ook de moeite om het eens te bezoeken. Het karakter van de drie vijvers is totaal verschillend. De eerste vijver in de diashow is de Vierkante vijver, gevolgd door de Kattesteertvijver, Kleine Hooibeekvijver, Merpikdel vijver en de Gertryvijver.

De Grote zilverreiger (Ardea alba) is een witte vogel uit de familie der reigers. De Grote zilverreiger onderscheidt zich van de Kleine zilverreiger in grootte en de kleur van de snavel. De Grote heeft een gele snavel, de Kleine een zwarte. Met zijn lengte van 85 - 100 cm is de zilverreiger zelfs nog iets groter dan de blauwe reiger. De spanwijdte is 1,45 tot 1,70 m, zijn gewicht 1-1,5 kg. Voorheen stond de vogel ook bekend als Egretta alba (Linnaeus, 1758) of Casmerodius albus.

Hij leeft van vis, amfibieën, kleine zoogdieren en soms ook reptielen en vogels. Hij foerageert meestal in ondiep water, maar ook op het land. Zijn jachttechniek is eenvoudig: langdurig roerloos staan tot een prooidier in de buurt komt, of heel rustig wadend zijn prooi achtervolgen. Eenmaal dichtbij, spiest ("rijgt") hij zijn prooi aan zijn dolkvormige snavel.

vrijdag 9 mei 2025

Uitkijktoren Landschotse Heide - Middelbeers

Bij de uitkijktoren op de Landschotse Heide, ten zuiden van Middelbeers, stond een natuurlijke schuilhut inclusief picknicktafel. Half april van dit jaar zijn de schuilhut en de picknicktafel door brand verwoest, waarschijnlijk door brandstichting.


Uitkijktoren Landschotse Heide - Middelbeers

Het gebied bestaat uit vochtige heide met daarin een aantal grote vennen: Keienhurk, Berkven, Wit Holland Ven, Scherpven, en Kromven. Deze vennen zijn rijk aan watervogels en steltlopers, zoals Groenpootruiter en Zwarte ruiter, en er komen 24 soorten libellen voor, waaronder de zeldzame Kempense heidelibel en de Gevlekte witsnuitlibel. De flora kenmerkt zich door Klokjesgentiaan, Oeverkruid en Moerashertshooi.

De uitkijktoren biedt met een stahoogte van 4 meter een goed uitzicht over het noordelijk deel van de Landschotse Heide. De komende weken zijn met een beetje geluk hier nog grote zilverreigers te zien. Deze statige vogels zijn wintergasten en vliegen binnenkort weer uit naar hun broedgebieden in binnen- en buitenland. Dat geldt niet voor watervogels als kuifeend, wilde eend, fuut en dodaars, die hier blijven om te broeden. Opvallende zangvogels van de heide zijn geelgors en roodborsttapuit. Op dit moment doen, op hun doortrek naar het Noorden, grote aantallen steltlopers de vennen aan: onder meer regenwulp, groenpootruiter en kievit.

Rolstoelpad
Brabants Landschap heeft met Waterschap De Dommel en de gemeenten Oirschot en Eersel een rolstoelpad gerealiseerd. Hiermee is een initiatief van Frans van Maasakkers en Kees de Jong gerealiseerd. De komende tijd plaatst Brabants Landschap ook nog enkele informatiepanelen. En de parkeervoorziening wordt verbeterd. Het natuurgebied is het best bereikbaar vanaf de parkeerplaats aan het Kromven, bereikbaar via de Westelbeersedijk.

Vogelsoorten: Blauwe Reiger, Boomleeuwerik, Gaai, Geelgors, Goudhaan, Grote Bonte Specht, Grote Canadese Gans, Grote Lijster, Grote Zilverreiger, Kievit, Klapekster, Koolmees, Kramsvogel, Kuifmees Nijlgans, Vink, Wilde Eend en Zwarte Ooievaar.

vrijdag 2 mei 2025

Vogelkijkwand Natuurgebied Balen-Scheps

Het natuurgebied (302 hectare), tussen het gehucht Belgische Scheps (Balen) en Olmen, is een juweeltje van een beekvallei. Eeuwenlang hebben waterlopen het landschap geboetseerd en dat doen ze nu nog steeds. De 'Schepswandeling', in 2012 uitgeroepen tot 'mooiste wandeling van de provincie Antwerpen', brengt je langs de mooiste plekjes in Scheps. En wil je even rusten, stop dan even aan de vogelkijkwand of op het picknick-eiland.


Vogelkijkwand Natuurgebied Scheps - Balen

In dit natuurgebied wisselen moerassen, broekbossen, weiden en graslanden elkaar af. Moerasplanten zoals engelwortel, moerasspirea, valeriaan, wederik, moerasandoorn en wilde bertram geven kleur aan het landschap en trekken veel insecten aan. Kronkelende waterlopen met bijzondere vissen zoals beekprik, beschermd door Europa, en kwabaal. Talrijke poelen zorgen, samen met de waterlopen, voor een behoorlijk vis en amfibieënbestand. Dat vinden visetende vogels zoals blauwe reiger, grote zilverreiger of ijsvogel dan weer heel leuk. Langs de weilanden kom je roodborsttapuit, wulp en kievit tegen, in de moerassen hoor je Roerdomp, blauwborst, rietgors en waterral. Tijdens mijn bezoek werd ik getrakteerd op een ooievaar die een stuk voor de kijkwand aan het foerageren was. De koekoeken riepen elkaar toe en de roerdomp liet zijn diepe roep horen. Kom je 's morgens of 's avonds, dan kan je reeën zien.

Op de parkeerplaats aan de Halflochtdijk, 2490 Balen, België staan borden met informatie over het gebied.
Voor de wandeling ga vanaf de parkeerplaats links af om na de linker bocht, rechts af de onverharde weg te volgen begint.

Deze vallei in de bovenloop van de Grote Nete is een groene oase in het landschap. Een vogelkijkwand, zitbanken en een eiland met picknickplaats in een vijver werden voor de bezoekers aangelegd. Het wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Bovenloop van de Grote Nete met Zammelsbroek, Langdonken en Goor'.

maandag 28 april 2025

Kijkhut Winkelsbroek - Turnhout Winkel

Natuurgebied Winkelsbroek ligt tusssen de Zevendonkseweg en de Mastheidestraat, ten zuiden van het gehucht Winkel en Zevendonk (gemeente Turnhout). Het gebied wordt doorsneden door de Grote Kaliebeek. Aan de westzijde stroomt de Ezelsgracht. Op de linkeroever van de Grote Kaliebeek ligt een moerassig laagveengebied, waar vroeger turf werd gestoken en hakhoutcultuur toegepast.


Kijkhut Winkelsbroek - Turnhout Winkel

Dankzij het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan van de stad Turnhout konden er grote beheerwerken worden uitgevoerd, zoals een deel van de oevers ruimen en afschuinen, een veedrinkpoel aanleggen, een moeras openmaken, een vogelkijkhut bouwen en knuppelpaden aanleggen. Na tien jaar natuurbeheer kan je er opnieuw verschillende vogelsoorten spotten, waaronder blauwborst, kleine karekiet, wintertaling, zomertaling en roerdomp. Laarzen zijn onontbeerlijk. Honden zijn welkom, maar wel aan de leiband. Het beheer van Vogelkijkhut Winkelsbroek en het gebied ligt bij Natuurpunt.

Tijdens een wandeling door Winkelsbroek ervaar je de ongerepte schoonheid. Via kleine houten vlonderpaadjes en zompige paden wandel je door het moerassig gebied. Kikkers springen weg en vogels fluiten de hele tijd mee. Winkelsbroek is een moerassig laagveengebied waar vroeger turf ontgonnen werd. Dankzij een groot natuurontwikkelingsplan werden er grote beheerwerken uitgevoerd om de oevers vrij te maken, verschillende poelen aan te leggen, een moeras open te maken en verschillende vlonderpadjes aan te leggen.

Meer over natuurgebied Winkelsbroek: https://vogelkijkhutten.blogspot.com/2024/08/zevendonk-winkel-vogelkijkhut.html



Spotting Hut Winkelsbroek - Turnhout Winkel
Winkelsbroek nature reserve is between the Zevendonkseweg and Mastheidestraat, south of Winkel and Zevendonk (municipality of Turnhout). The area is intersected by the Grote Kaliebeek. On the west side the Ezelsgracht flows. On the left bank of the Grote Kaliebeek is a swampy low peat area, where peat used to be stabbed and coppice culture applied.

Thanks to the municipal nature development plan of the city of Turnhout, large management works could be carried out, such as a part of the banks clearing and chamfering, installing a cattle drink, opening a swamp, building a bird watching hut and installing bat paths. After ten years of nature management you can again spot different bird species, including Bluethroat, Common Reed Warbler, Eurasian Teal, Summer TeralGarganey and Eurasian Bittern. Boots are indispensable. Dogs are welcome, but on the Leash. The management of Spotting Hut Winkelbroek and the area is at Natuurpunt.

During a walk through Winkelsbroek you experience the pristine beauty. You can walk through the swampy area via small wooden decking paths and swampy paths. Frogs jump away and birds whistle all the time. Winkelsbroek is a swampy low peat area where peat used to be cultivated. Thanks to a large nature development plan, large management works were carried out to free up the banks, to install different pools, to open a swamp and to construct various decking paths.

More about the Winkelsbroek nature reserve: https://vogelkijkhutten.blogspot.com/2024/08/zevendonk-winkel-vogelkijkhut.html

dinsdag 22 april 2025

Uitkijktoren en kijkhut, Landschap De Liereman

Landschap De Liereman is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Landschap De Liereman is meer dan 500 ha groot op het grondgebied van de gemeenten Oud-Turnhout en Arendonk. Een uniek gebied om de waarden van de Stille Kempen te leren kennen. Op het grondgebied van Oud-Turnhout staan een stalen uitkijktoren en een houten kijkhut.


Uitkijktoren en kijkhut, Landschap De Liereman
Uitkijktoren Landschap De Liereman
De uitkijktoren in natuurreservaat De Liereman biedt een prachtig uitzicht over het unieke Kempische landschap. Het natuurgebied, gelegen tussen Oud-Turnhout en Arendonk, is een van de oudste natuurreservaten van België. Het bestaat uit bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen, en is een thuis voor bijzondere flora en fauna.

Houten vogelkijkhut De Liereman
De houten rolstoeltoegankelijke kijkhut op De Liereman werd op 3 september 2016 door een Nederlands koppel Harry en Henny Vogels - van Gerwen aan de Liereman geschonken om zo de Oud-Turnhoutse gemeenschap te bedanken. Vanuit deze kijkhut kijk je op een landschap dat varieert van heideachtig tot rietland. De rietvogels komen tot een paar meter van de kijkhut. Het vergt echter veel gedult om een goede foto te kunnen maken van de karakieten en bosrietzangers. Ze verplaatsen zich voortdurend van de ene plaats naar de andere in het dichte riet.

Het bezoekerscentrum De Liereman is een goed startpunt voor wandelingen en activiteiten. Je kunt hier genieten van een drankje, streekproducten kopen, of een gids boeken voor een informatieve wandeling.



Watchtower and Spotting Hut, Landscape De Liereman

Landscape De Liereman is one of the oldest nature reserves in Belgium. The forests, heathland, grasslands, drift dunes and fens make it a unique nature reserve in Europe. The Kempen biotopes have been a home for the Eurasian Curlew, the European Nightjar, the Marsh Gentian and the Natterjack toad for centuries. Landscape De Liereman is more than 500 hectares on the territory of the municipalities of Oud-Turnhout and Arendonk. A unique area to get to know the values ​​of the Silent Kempen. On the territory of Oud-Turnhout there are a steel lookout tower and a wooden viewing cabin.

Watchtower De Liereman
The watchtower in the De Liereman nature reserve offers a beautiful view over the unique Kempische landscape. The nature reserve, located between Oud-Turnhout and Arendonk, is one of the oldest nature reserves in Belgium. It consists of forests, heathland, grasslands, drift dunes and fens, and is a home for special flora and fauna.

Wooden Bird Chailiness De Liereman
The wooden wheelchair -accessible Spotting Hut on the Liereman was donated on 3 September 2016 by a Dutch couple Harry and Henny Vogels - Van Gerwen to the Liereman in order to thank the Oud -Turnhout community. From this viewing hut you look at a landscape that varies from heath -like to reed land. The reed birds come to a few meters from the Kijkhut. However, it takes a lot to be able to take a good photo of the Karakites and forest cane singers. They constantly move from one place to the other in the dense reed.

The De Liereman visitor center is a good starting point for walks and activities. You can enjoy a drink here, buy regional products, or book a guide for an informative walk.

Meer op mijn blog: https://vogelkijkhutten.blogspot.com/2016/09/oud-turnhout-de-liereman.html

vrijdag 11 april 2025

De volle maan achter de wolken

De Maan lijkt vaak groter wanneer deze zich vlak boven de horizon bevindt (dus kort na opkomst of voor ondergang). In werkelijkheid gaat het hier om een optische illusie en is de Maan dan zelfs iets kleiner dan hoger aan de hemel. De Maan varieert echter werkelijk in grootte. Dit komt door de excentrische, ellipsvormige baan van de Maan om de Aarde. Doordat de maanbaan elliptisch is, varieert de afstand van de Maan tot de Aarde licht. Hierdoor staat de Maan soms dichterbij dan gemiddeld en soms verder weg.


De volle maan achter de wolken

Maanfotografie vereist weer een andere kennis als de gebruikelijke fotografie. De camera en de lens moeten geen moeite met scherpstellen en beeldruis in de donkere omstandigheden moet minimaal zijn. Dat is er een goed uitgangspunt om verder te gaan. De kleurbalans zal handmatig bijgesteld moeten worden. Omdat het zonlicht door de dampkring van de Aarde schijnt, is de kleur van de maan erg rood getint. Stel de Witbalans in op ongeveer 3000 graden Kelvin, dan is de maan op de foto of video zoals die in werkelijk is. Kies voor een kleurbeheer-instelling "Gelijkmatig" of "Landschap". Dan wordt de omgeving (bewolking) nog weergegeven, en niet onderbelicht ten opzichten van de lichtsterkte van de maan.

Gebruik een 500 mm telelens met een goede lichtsterkte. Indien gewenst kan er een 1.4 teleconverter aan gekoppeld worden. Gebruik de Manual fotomodus. Met de manuele belichting, ISO 200, diafragma 8 en een sluitertijd die het best past voor de juist belichting. Dat zal in de buurt van 1/20ste seconden worden. Fotograferen in Live-view is aan te bevelen. Schakel beeldstabilisatie op de lens uit, daar dit overbodig is bij fotograferen op het statief en zeker bij lange sluitertijden. Gebruik ook geen ruisreductie. Dat maakt de foto onscherper. Stel de sluiterselecter in op tijdontspanner. Stel de tijd in op 2 of 5 seconden. De foto wordt dan gemaakt nadat de camera niet meer wiebelt als gevolg van het bedienen van de camera.



The full moon behind the clouds

The moon often seems larger when it is located just above the horizon (so shortly after turnout or before falling). In reality this is an optical illusion and the moon is even slightly smaller than higher in the sky. However, the moon really varies in size. This is due to the eccentric, ellipse -shaped orbit of the moon around the earth. Because the moon lane is elliptical, the distance from the moon to the earth varies lightly. As a result, the moon is sometimes closer than average and sometimes further away.

Moon photography requires another knowledge as the usual photography. The camera and the lens should not have any trouble focusing and image noise in the dark conditions must be minimal. That is a good starting point to continue. The color balance will have to be adjusted manually. Because the sunlight shines through the atmosphere of the earth, the color of the moon is very red. Set the white balance to around 3000 degrees Kelvin, then the moon is in the photo or video as it is in real. Choose a color management setting "evenly" or "landscape". Then the environment (clouds) is still displayed, and not underexposed compared to the light intensity of the moon.

Use a 500 mm telephoto lens with a good light intensity. If desired, a 1.4 teleconverter can be linked to it. Use the Manual Photo mode. With the manual exposure, ISO 200, aperture 8 and a shutter speed that fits best for the correct exposure. That will be near 1/20th seconds. Photographing in live view is recommended. Switch out image stabilization on the lens, since this is superfluous when photographing on the tripod and certainly with long shutter speeds. Also do not use noise reduction. That makes the photo more renewal. Set the shutter selector on time release. Set the time to 2 or 5 seconds. The photo is then taken after the camera no longer wobbles as a result of operating the camera.

zondag 6 april 2025

Zingende Vink in dode boomtop

Een zingende vink in de top van een dode boom is een prachtig beeld dat veel mensen aanspreekt. Het vrolijke lied van deze kleine vogel is in veel tuinen en parken te horen, vooral in de lente en zomer.


Zingende Vink in dode boomtop

Dode boomtoppen bieden een uitstekende uitkijkpost voor vinken. Ze kunnen de omgeving goed overzien en eventuele gevaren of voedselbronnen makkelijk spotten. Vinken gebruiken hun zang om hun territorium af te bakenen en een partner te lokken. Een hoge, goed zichtbare plek zoals een dode boomtop is daarvoor ideaal. Een dode boomtop kan ook een symbolische betekenis hebben. Het kan staan voor de cyclus van het leven, de overgang van dood naar nieuw leven. De zang van de vink in deze context kan dan worden gezien als een uiting van levenskracht en optimisme.

Vinken zijn kleine, kleurrijke vogels met een korte, kegelvormige snavel. Het mannetje heeft een opvallend rozerode borst en een blauwgrijze kop. Het vrouwtje is wat minder opvallend, met een bruingrijs verenkleed. Beide hebben opvallende witte vleugelstrepen. De zang van de vink is een aflopende reeks tonen, die eindigt met een korte, krachtige 'vinkenslag'. Het is een herkenbaar geluid dat vaak te horen is in de ochtend en avond.



Singing Finch at the Top of a Dead Tree

A singing finch at the top of a dead tree is a beautiful image that appeals to many people. The cheerful song of this little bird can be heard in many gardens and parks, especially in the spring and summer.

Dead tree tops offer an excellent lookout post for finches. They can easily oversee the environment and easily spot any dangers or food sources. Finches use their singing to define their territory and lure a partner. A high, clearly visible place such as a dead tree top is ideal for that. A dead treetop can also have a symbolic meaning. It can stand for the cycle of life, the transition from death to new life. The vocals of the finch in this context can then be seen as an expression of life force and optimism.

Finches are small, colorful birds with a short, cone -shaped beak. The male has a striking pink -red chest and a blue -gray head. The female is a bit less striking, with a brown price of plumage. Both have striking white wing stripes. The vocals of the Vink is a sloping series of tones, which ends with a short, powerful 'finch battle'. It is a recognizable sound that can often be heard in the morning and evening.

zaterdag 29 maart 2025

De Geelgors zingt vanaf een hoge zangpost

De Geelgors is een vogel van dun beboste heide, bosranden en agrarisch gebied met heggen, houtwallen en grazige wegbermen. Geelgorzen worden vrijwel uitsluitend aangetroffen in het zuiden en oosten van het land.


De Geelgors zingt vanaf een hoge zangpost

Het mannetje is duidelijk te herkennen aan grotendeels gele kop en geel op onderdelen. Vrouwtje en jonge vogels zijn minder duidelijk te herkennen, maar vrouwtje heeft vaak nog veel (licht)geel. In alle kleden opvallende roodbruine stuit en witte buitenste staartpennen.

De zang van mannetje duidelijk herkenbaar: een hoge maar zachte "dzi-dzi-dzi-dzi-dzèèèè". Heeft diverse roepjes maar vaak korte scherpe rollertjes. Meest gehoorde roep is een kort scherp "tsit", een andere roep is een kort en tikkend "plt".



The Yellowhammer sings from a high singing post

The Yellowhammer is a bird of thinly wooded heathland, forest edges and agricultural area with hedges, wooded banks and grassy road verges. Yellowhammers are almost exclusively found in the south and east of the country.

The male can be clearly recognized by largely yellow head and yellow in parts. Female and young birds are less clearly recognizable, but female often still has a lot of (light) yellow. In all rugs striking red -brown rumors and white outer tail feathers.

The vocals of male clearly recognizable: a high but soft "dzi-dzi-dzi-dzi-dzèèèè." Has various calls but often short sharp rollers. Most heard call is a short sharp "tsit", another call is a short and ticking "plt".

zaterdag 22 maart 2025

Als de Steenuil een Uiltje knapt

Een duttend bolletje veren waar een klein snaveltje uit piept. De Steenuil is niet veel groter dan een merel. Overdag doen ze weinig anders dan doezelen, poetsen, knuffelen, met muizen heen en weer slepen, een hapje nemen. Ze zien er zo schattig uit dat je ze zou willen vasthouden.


Als de Steenuil een Uiltje knapt

Sovon (Sovon Vogelonderzoek Nederland) schat dat er tussen de 8.000 en 9.500 broedpaartjes in Nederland zijn, aanzienlijk minder dan de 25.000 die er halverwege de vorige eeuw nog waren. Ze staan dan ook op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Steenuilen blijven hun hele leven lang, zomer en winter, op dezelfde plek. Man en vrouw hebben een band voor het leven en de jongen verhuizen na het uitvliegen niet erg ver; met een paar kilometer is het meestal wel bekeken, al zijn er uitschieters tot meer dan 30 kilometer.

Het zijn warmteaanbidder. De steenuil knapt graag een Uiltje in de zon, vaak op een zichtbare plek, bovenop een schuurtje bijvoorbeeld of voor zijn nest. Dan is hij best goed te bekijken: die ogen, die ogen! Hij lijkt je altijd oplettend en een beetje knorrig aan te kijken. Het vrouwtje zit in hetzelfde verenpak als de man en beide zijn dus even mooi. Het vrouwtje is gemiddeld genomen wel wat dikker en groter.



If the little owl snaps an owl

A napping ball of feathers from which a small beak beeps. The little owl is not much larger than a blackbird. During the day they do little different than dozelen, cleaning, hugging, dragging mice back and forth, taking a snack. They look so cute that you would like to hold them.

Sovon (Sovon Bird Research Netherlands) estimates that there are between 8,000 and 9,500 breeding pairs in the Netherlands, considerably less than the 25,000 that were still there in the mid -last century. They are therefore on the Red List of Dutch breeding birds. Little owls stay in the same place all their lives, summer and winter. Man and wife have a bond for life and the boy does not move very far after flying out; With a few kilometers it is usually viewed, although there are outliers up to more than 30 kilometers.

They are heat worshiper. The little owl likes to get an owl in the sun, often in a visible place, on top of a shed for example or in front of its nest. Then he is pretty good to see: those eyes, those eyes! He always seems attentive and a bit grumpy. The female is in the same feather suit as the man and both are just as beautiful. The female is on average a bit thicker and larger.

zondag 16 maart 2025

Knobbelzwanen eten voornamelijk waterplanten

Knobbelzwanen zijn niet alleen maar vegetariërs! Hoewel hun dieet voornamelijk uit waterplanten bestaat, eten ze ook waterdiertjes. Dit maakt ze tot omnivoren, wat betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten.


Knobbelzwanen eten voornamelijk waterplanten

Knobbelzwanen zijn dol op waterplanten zoals fonteinkruid, waterpest en riet. Met hun lange nek kunnen ze diep in het water reiken om de wortels, bladeren en zaden te bemachtigen. Ze grazen ook graag op grassen, vooral in de lente en zomer wanneer er volop nieuw gras groeit.

Naast waterplanten eten knobbelzwanen ook kleine waterdiertjes zoals insecten, slakken, wormen en kleine visjes. Vooral tijdens het broedseizoen hebben ze extra proteïne nodig en schakelen ze over op een gevarieerder dieet.

Waterdiertjes zijn een goede bron van proteïne, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van jonge zwanen. Een gevarieerd dieet zorgt ervoor dat knobbelzwanen alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Afhankelijk van het seizoen en de locatie kunnen waterdiertjes een belangrijke voedselbron zijn.

Knobbelzwanen hebben een grote impact kunnen hebben op de vegetatie in hun leefgebied, omdat ze grote hoeveelheden planten kunnen eten. Ze soms ook voedsel stelen van andere watervogels. Ze een voorkeur hebben voor bepaalde waterplanten, afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid.



Mute Swans mainly eat aquatic plants
Mute Swans are not just vegetarians! Although their diet mainly consists of aquatic plants, they also eat aquatic animals. This makes them omnivores, which means that they eat both vegetable and animal food.

Mute swans love aquatic plants such as fountain herb, water plague and reed. With their long neck they can reach deep in the water to get the roots, leaves and seeds. They also like to graze on grasses, especially in the spring and summer when there are plenty of new grass growing.

In addition to aquatic plants, Mute swans also eat small aquatic animals such as insects, snails, worms and small fish. Especially during the breeding season they need extra protein and switch to a more varied diet.

Water animals are a good source of protein, which is important for the growth and development of young swans. A varied diet ensures that Mute swans get all the nutrients they need. Depending on the season and the location, aquatic animals can be an important food source.

Mute Swans have a major impact on the vegetation in their habitat, because they can eat large amounts of plants. They sometimes also steal food from other water birds. They prefer certain aquatic plants, depending on the season and availability.

dinsdag 11 maart 2025

Kuifeenden op de Kattesteertvijver

De Kattesteertvijver is een prachtige plek om kuifeenden te spotten. Deze eenden met hun opvallende kuifje zijn er in grote aantallen te vinden, vooral in de wintermaanden. Je zult er waarschijnlijk grote groepen zien zwemmen en duiken op zoek naar voedsel.


Kuifeenden op de Kattesteertvijver

Naast kuifeenden kun je er ook andere watervogels tegenkomen, zoals wilde eenden, tafeleenden, slobeenden en meerkoeten. De vijver is omgeven door een mooi natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de rust en stilte.

Zo kun je de kuifeenden van dichtbij bekijken en hun gedrag observeren. Kuifeenden zijn het meest actief in de ochtend en avond. Het kan even duren voordat je de kuifeenden goed in beeld hebt. Houd afstand van de vogels en verstoor ze niet.

Je kunt de recente waarnemingen van vogels op de Kattesteertvijver volgen via deze link: https://waarnemingen.be/locations/29159. Op de website "Vogelkijkhutten in Nederland en Vlaanderen" vind je meer informatie over de Kattesteertvijver en andere vogelkijklocaties. Uitgebreide informatie vindt u op: https://vogelkijkhutten.blogspot.com/2015/03/retie-vogelkijkhutten-prinsenpark.html.



Tufted ducks on the Kattestestertvijver

The Kattestestervijver is a beautiful place to spot Tufted ducks. These ducks with their striking Tintin can be found in large numbers, especially in the winter months. You will probably see large groups swimming and diving in search of food.

In addition to Tufted ducks, you can also come across other water birds, such as wild ducks, Common pochard, Northern Shoveler and Eurasian Coot. The pond is surrounded by a beautiful nature reserve where you can walk and enjoy the peace and quiet.

This way you can view the Tufted ducks up close and observe their behavior. Tufted ducks are most active in the morning and evening. It can take a while before you have the Tufted ducks. Keep a distance from the birds and do not disturb them.

You can follow the recent observations of birds on the Kattesteertvijver via this link: https://waarnemingen.be/locations/29159. On the website "Vogelkikhutten in the Netherlands and Flanders" you will find more information about the Kattesteertvijver and other bird watching locations. Extensive information can be found at: https://vogelkijkhutten.blogspot.com/2015/03/retie-vogelkijkhutten-prinsenpark.html.

donderdag 6 maart 2025

Grote bonte specht hakt gaten in de boom

De grote bonte specht, een veelvoorkomende vogel in onze tuinen en bossen, staat bekend om zijn opvallende gedrag: het hakken van gaten in bomen. Maar waarom doet hij dit eigenlijk? Er zijn verschillende redenen waarom een grote bonte specht gaten in bomen hakt.


Grote bonte specht hakt gaten in de boom

Het belangrijkste doel van het hakken is het vinden van voedsel. Grote bonte spechten zijn dol op insecten en hun larven, die ze onder de schors van bomen vinden. Met hun sterke snavel hakken ze de schors weg om bij hun prooi te komen. Ook spinnen en andere kleine ongewervelden staan op hun menu.
Elk jaar opnieuw maakt de grote bonte specht een nest in een boomholte. Ze geven de voorkeur aan bomen met zacht hout, zoals berken. Zowel het mannetje als het vrouwtje helpen mee bij het uithakken van het nest. Het is een flinke klus, maar het resultaat is een veilige plek om te broeden. Grote bonte spechten zijn slimme vogels. Ze gebruiken soms een zelfgemaakt gat of een spleet in een boom om er een dennenappel in te klemmen. Vervolgens hakken ze de zaden uit de dennenappel. Zo'n plek wordt ook wel een 'spechtensmidse' genoemd.

Het roffelen op een boomstam is niet alleen om voedsel te zoeken. Spechten gebruiken het roffelen ook om hun territorium af te bakenen en om een partner te lokken. Elke specht heeft zijn eigen roffel, een soort unieke code. In de lente, als de sapstroom in de bomen op gang komt, hakken spechten soms kleine gaatjes in de bast om het sap op te likken. Dit is een belangrijke bron van suikers, vooral in het vroege voorjaar als er nog weinig ander voedsel is.

Hoewel het hakken van gaten in bomen een natuurlijk gedrag is, kan het soms leiden tot overlast, bijvoorbeeld als een specht gaten in een houten gevel of schuur hakt. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen zonder de specht te schaden. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een nestkast of het plaatsen van gaas voor de openingen.



Great spotted woodpecker cuts holes in the tree

The great spotted woodpecker, a common bird in our gardens and forests, is known for its striking behavior: chopping holes in trees. But why does he actually do this? There are several reasons why a Great spotted woodpecker hits holes in trees.

The main purpose of chopping is to find food. Great spotted woodpeckers love insects and their larvae, which they find under the bark of trees. With their strong beak they chop the bark to get to their prey. Spiders and other small invertebrates are also on their menu.

Every year the great spotted woodpecker makes a nest in a tree cavity. They prefer trees with soft wood, such as birches. Both the male and the female help cut out the nest. It is a big job, but the result is a safe place to breed. Great spotted woodpeckers are smart birds. They sometimes use a homemade hole or a crack in a tree to clamp a pine cone in it. Then they chop the seeds from the pine cone. Such a place is also called a 'woodpecker'.

Refroffing on a tree trunk is not just to look for food. Woodpeckers also use the rolling to define their territory and to lure a partner. Every woodpecker has its own Roffel, a kind of unique code. In the spring, when the juice stream in the trees starts, sometimes chopping wooden chips into the bark to lick the juice. This is an important source of sugars, especially in early spring if there is little other food.

Although chopping holes in trees is a natural behavior, it can sometimes lead to inconvenience, for example if a woodpecker hooks holes in a wooden facade or shed. Fortunately, there are ways to prevent this without harming the woodpecker. Consider, for example, hanging a nest box or placing mesh for the openings.

maandag 3 maart 2025

Aalscholvers op de Ronde Put

Ronde Put ligt op het grondgebied van Postel (gemeente Mol - België). Verscholen achter het riet vind je de toegang tot de vogelkijkhut "De Ronde Put". vanuit de observatiehut heb je een ongestoord zicht van het leven op en rond het water. De Ronde Put is een officieel natuurreservaat, beheert door Agentschap voor Natuur en Bos. De Ronde Put (169 hectare) is een gebied met Europese topnatuur waar je als wandelaar tot rust kunt komen en kunt genieten van de natuur.


Aalscholvers op de Ronde Put

De Ronde Put trekt veel roofvogels aan zoals buizerd, sperwer, havik, bruine kiekendief, boomvalk, torenvalk en op trek ook de visarend. Ook andere vogels zoals ijsvogel, rietgors, blauwborst, kleine karekiet, wielewaal en verschillende eenden soorten zoals wilde eend, kuifeend en krakeend vinden er hun plek. Enkele honderden grauwe ganzen hebben er hun vaste stek.

Ook de Aalscholvers hebben de Ronde Put ontdekt. De aalscholver heeft zwemvliezen tussen de voortenen en kan dus zwemmen en hij vangt vis door te duiken. De aalscholver zit vaak met uitgespreide vleugels op een paaltje bij het water, of hoog op een lantaarnpaal. Het gaat hierbij voornamelijk om het laten drogen van hun verenkleed. De veronderstelling dat dit samenhangt met een te kleine of gebrekkig functionerende vetklier in vergelijking met andere watervogels is onjuist. Vogels die aan de kost komen door te duiken mogen geen al te groot drijfvermogen hebben. Daarnaast persen deze vogels lucht uit hun veren.

De broedperiode van de aalscholver begint half februari tot begin maart, afhankelijk van de winter. De aalscholver broedt de eieren door ze op de poten te leggen en gaat er daarna op zitten. Dat gaat nog wel eens mis. Vroeger waren de eierschalen veel dikker, maar pesticiden in het water hebben invloed op de dikte van de schaal. De bedreiging voor de broedende aalscholver komt onder andere van jonge havik vrouwtjes en de boommarter.



Cormorants on the Ronde Put

Ronde Put is located on the territory of Postel (Municipality of Mol - Belgium). Hidden behind the reeds you will find access to the bird watching hut "De Ronde Put". From the observation hut you have an undisturbed view of life on and around the water. De Ronde Put is an official nature reserve, managed by Agentschap voor Natuur en Bos. De Ronde Put (169 hectares) is an area with European top nature where you as a walker can relax and enjoy nature.

The Ronde Put attracts many birds of prey such as Buzzard, sparrowhawk, hawk, marsh harrier, tree hawk, Kestrel and also the osprey. Other birds such as kingfisher, reed bunting, bluethroat, little reed warbler, oriole and various ducks such as wild duck, tufted duck and gadwall also find their place. A few hundred gray geese have their permanent place there.

The cormorants have also discovered De Ronde Put. The cormorant has flippers between the fronts and can therefore swim and he catches fish by diving. The cormorant is often sitting with spread wings on a pole near the water, or high on a lamppost. This mainly concerns the drying of their plumage. The assumption that this is related to a too small or poorly functioning fat gland compared to other water birds is incorrect. Birds that come to date by diving should not have too great buoyancy. In addition, these birds squeeze air out of their feathers.

The breeding period of the cormorant starts mid-February to the beginning of March, depending on the winter. The cormorant breeds the eggs by placing them on the legs and then sits on it. That sometimes goes wrong. The eggshells used to be much thicker, but pesticides in the water affect the thickness of the dish. The threat to the breeding cormorant comes from young Havik females and the tree marten.

donderdag 27 februari 2025

Vogelkijkwand Kattesteertvijver Retie

Aan de Kattesteertvijver op het Prinsenpark in Retie is een vogelkijkwand waar je ongemerkt vogels kunt observeren. De vogelkijkwand ligt op het eilandje van de Kattesteertvijver langs de Koningshoefsedijk, een kasseiweg vanaf de N118 naar Geel Ten Aard. Het is een paradijs voor de vogelspotters en fotografen!


Vogelkijkwand Kattesteertvijver Retie

De vogelkijkwand ligt op het eilandje van de Kattesteertvijver die je via een gesloten brug kunt bereiken. De gesloten brug verhindert dat het wild wordt opgejaagd tijdens het oversteken van de brug. Hier is tijdens het broedseizoen de IJsvogel te zien. Verder de Krooneend, Wilde eend, Fuut, Dodaars, Knobbelzwaan, Blauwe reiger, Zilverreiger, Meerkoet, Grauwe gans en zo meer. De Kattesteertvijver in het Belgische Retie maakt deel uit van het Provinciaal domein Prinsenpark en ligt aan de zuidrand van het natuurrecreatiepark.

De kijkwand is in maart 2018 geheel opnieuw gerenoveerd en groter gemaakt. De kijkwand is nu voor een groot deel overdekt waardoor je tijdens regen, en felle zonneschijn ongehinderd vogels kunt spotten en of fotograferen. Bovendien zien de overvliegende vogels niet dat er iemand aan het vogelspotten is.

Het Prinsenpark is een prachtig domein van 215 ha in de Antwerpse Kempen waar je je meteen zal thuis voelen. Het is een groene oase met bossen, weilanden en waterpartijen. Er liggen in totaal vijf vijvers op op het park, waarvan drie aan de zuidelijke grensgebied van het park. De Kattesteertvijver is de bekendste, maar de vierkante vijver en de Kleine Hooibeekvijver zijn ook de moeite om het eens te bezoeken. De andere overdekte kijkwand staat iets voorbij het zichtpunt van de Gertryvijver.

Het karakter van de drie vijvers is totaal verschillend. Er zijn drie vogelkijkhutten of vogelkijkwanden op het Prinsenpark in Retie van waaruit je de gevleugelde bezoekers van de verschillende vijvers ongemerkt kunt observeren.



Birdworthy Wall Kattestestertvijver Retie

On the Kattestestertvijver on the Prinsenpark in Retie is a bird watching wall where you can observe birds unnoticed. The bird watching wall is on the islet of the Kattestestertvijver along the Koningshoefsedijk, a cobblestone road from the N118 to Geel ten Aard. It is a paradise for bird spotters and photographers!

The bird watching wall is on the island of the Kattestertvijver that you can reach via a closed bridge. The closed bridge prevents the wild animals from being disturbed while crossing the bridge. The kingfisher can be seen here during the breeding season. Furthermore, the crown duck, wild duck, grebe, Little grebe, mute swan, grey heron, egret, great egret, greylag goose and so on. The Kattestertvijver in Retie, Belgium, is part of the Prinsenpark provincial domain and is located on the southern edge of the nature recreation park.

The viewing wall was completely renovated and made larger in March 2018. The viewing wall is now largely covered so that you can spot and or photograph unimpeded birds during rain, and bright sunshine. Moreover, the flying birds do not see that someone is getting bird spotting.

The Prinsenpark is a beautiful domain of 215 ha in the Antwerp Kempen where you will immediately feel at home. It is a green oasis with forests, meadows and water features. There are a total of five ponds on the park, three of which are on the southern border area of ​​the park. The Kattestertvijver is the best known, but the square pond and the Kleine Hooibeekvijver are also worth a visit. The other covered viewing wall is slightly beyond the viewing point of the Gertryvijver.

The character of the three ponds is completely different. There are three bird watching huts or bird watching walls on the Prinsenpark in Retie from which you can observe the winged visitors of the various ponds unnoticed.

Vogelkijkhut Kleine Hooibeekvijver Retie

De Kleine Hooibeekvijver (ook Kievitvijver genoemd) in het Belgische Retie maakt deel uit van het Provinciaal domein Prinsenpark. Het ligt aan de zuid-west rand van het natuurrecreatiepark. De Kattesteertvijver is de bekendste en de meest bezochte vijver van de drie vijvers die nabij of langs de Koningshoefsedijk (een kinderhoofdjesweg) zijn gelegen. Als u een bezoek brengt aan de Kattesteertvijver is de Kleine Hooibeekvijver niet ver meer weg. Ook de Vierkante vijver ligt op een steenworp afstand.


Vogelkijkhut Kleine Hooibeekvijver Retie

De Kleine Hooibeekvijver is de kleinste van de drie zuidelijke vijvers van het Prinsenpark. Deze vijver is een trekpleister voor allerlei watervogels. Met wat geduld zie je vanuit de vogelkijkhut de mooiste exemplaren. Een graag geziene gast is de bedreigde Roerdomp. Om deze te zien moet je goed kijken, de Roerdomp kan zich erg goed camoufleren tussen het riet. De meeste kans om deze te zien maak je op de Kattesteertvijver, die rondom in het riet staat.

De provincie Antwerpen is beheerder van het Prinsenpark. De meeste vijvers van het Provinciaal domein Prinsenpark te Retie (provincie Antwerpen) ontvangen vanuit het Kanaal Bocholt-Herentals, water afkomstig van de Maas. De Maas en de ermee verbonden kanalen zijn bekende reservoirs van exotische ongewervelden. Vanaf Sas 6 wordt het uit de Maas afkomstige kanaalwater aangevoerd door een brede sloot, die onmiddellijk afwaarts de weg Retie-Geel splitst in een oostelijke en westelijke tak. De oostelijke tak, plaatselijk Oostelijke Toevoersloot genoemd, brengt het water naar de Kleine of Vierkante Vijver en de Gertrijvijver of Grote Vijver. Beide vijvers worden permanent doorstroomd met kanaalwater.



Bird viewing hut Kleine Hooibeekvijver Retie

De Kleine Hooibeekvijver (also called Kievitvijver) in Retie, Belgium, is part of the Prinsenpark provincial domain. It is located on the south-west edge of the nature recreation park. The Kleine Hooibeekvijver is not far away from the Kattestestertvijver, the most famous and the most visited pond of the three ponds that are located near or along the Koningshoefsedijk (a cobblestone road). If you visit the Kattestertvijver, the square pond is also a stone's throw away.

De Kleine Hooibeekvijver is the smallest of the three southern ponds of the Prinsenpark. This pond is a draw for all kinds of water birds. With some patience you can see the most beautiful specimens from the bird watching hut. A welcome guest is the endangered botaurinae. To see this you have to look carefully, the botaurinae can camouflage itself very well between the reeds. You have the best chance of seeing this on the Kattestertvijver, which is in the reeds around.

The province of Antwerp is the manager of the Prinsenpark. Most ponds from the Prinsenpark provincial domain in Retie (Province of Antwerp) received from the Bocholt-Herentals canal, water from the Maas. The Maas and the connected channels are well -known reservoirs of exotic invertebrates. From the SAS 6 canal crossing, the canal water from the Maas is supplied by a wide ditch, which immediately grinds the Retie-Geel road into an eastern and western branch. The eastern branch, called local Eastern supply ditch, brings the water to the small or square pond and the Gertrijvijver or large pond. Both ponds are permanently flowed through with channel water.

maandag 24 februari 2025

Vogelkijkwand Flaasheide Ravels

De Flaasheide In het Belgische Ravels-Weelde herbergt in de winter veel pleisterende watervogels, zoals slobeenden, pijlstaarten, grauwe ganzen en soms zelfs wilde of kleine zwanen. De Flaasheide en de Litse Heide zijn kleinschalige natuurgebieden die wellicht minder bekend zijn, de plaatselijke bevolking daargelaten natuurlijk. Aan de Flaarheide staat al enige tijd een kijkwand aan de rand van het grasveld waar het natuurven, Vlasroot ligt. Het is een plas water waar veel watervogels op af komen.


Vogelkijkwand Flaasheide Ravels

Graslanden, houtkanten, enkele vennen, droge heide en bos zorgen voor een gevarieerd gebied. Die verscheidenheid zorgt voor een grote diversiteit aan vogels, zoals geelgors, houtsnip, boomleeuwerik, gele kwikstaart en grauwe gans. In de winter en het voorjaar pleisteren in Flaasheide ook veel steltlopers en andere watervogels. Om de vogels de nodige rust te geven, is het gebied niet toegankelijk. Je kunt ze wel goed vanuit de kijkwand observeren met een verrekijker of een camera met een grote telelens, of op andere plaatsen vanaf de weg.

De Flaasheide geniet van Europese bescherming als Vogelrichtlijngebied, en herbergt in de winter veel pleisterende watervogels, zoals slobeenden, pijlstaarten, grauwe ganzen en soms zelfs wilde of kleine zwanen. In het voorjaar houden veel steltlopers zoals kemphanen, bosruiters en groenpootruiters hier even halt, op weg naar hun noordelijke broedgebieden. Afhankelijk van de waterstand in het ven, broeden hier gele kwikstaart, blauwborst, rietgors, dodaars, krakeend, slobeend, wulp, grutto en kievit. Op de heide zingen boomleeuwerik en kneu, en de bosranden zijn erg in trek bij geelgors en boompieper. Een akker met graangewassen in combinatie met houtkanten zorgt dan weer voor het voortbestaan van een kleine populatie geelgorzen. En in het bos broedt de mysterieuze houtsnip.

Het Agentschap voor Natuur en Bos probeert de natuurwaarden te behouden en vergroten door een doelmatig beheer. Er is een samenwerking met een lokale landbouwer voor het beheer van de graslanden: laat maaien, beweiding met een beperkt aantal runderen, lichte bemesting van de broedpercelen met stalmest. Kempische heideschapen begrazen de heide.

Het gebied is niet toegankelijk maar je kan met je verrekijker alles bekijken aan de rand van het gebied.



Birdworthy Wall Flaasheide Ravels

The Flaasheide in the Belgian Ravels-Weelde houses many plastering water birds in the winter, such as Shoveler, Northern pintail, Greylag goose and sometimes even Bewick’s swans. The Flaasheide and the Litse Heide are small -scale nature reserves that may be less known, with the local population of course. On the Flaarheide there has been a viewing wall on the edge of the grass field for some time where the natural ven, the Vlasroot is. It is a puddle of water that attracts many water birds.

Grasslands, wood edges, a few fens, dry heathland and forest ensure a varied area. This variety ensures a wide variety of birds, such as yellow bunting, woodcock, tree lark, yellow wagtail and gray goose. In the winter and spring, many waders and other water birds also plaster in the Belgium Ravels-Weeldse, Flaasheide. The area is not accessible to give the birds the necessary rest. You can observe them well from the viewing wall with binoculars or a camera with a large telephoto lens, or in other places from the road.

The Flaasheide enjoys European protection as a bird guideline area, and houses many plastering water birds in the winter, such as Shoveler, Northern pintail, Greylag goose and sometimes even Bewick’s swans. In the spring, many waders such as kempans, forest riders and Groenpootruiters stop here, on their way to their northern breeding areas. Depending on the water level in the Ven, yellow wagtail, bluethar, reed bunting, dodar, squatter, slobe duck, curlew, godwit and lapwing here. Woodlark and Common Linnet sing on the heath, and the forest edges are very popular with yellow bunting and tree pie. A field with grain crops in combination with wood edges, in turn, ensures the continued existence of a small population of the Yellowhammer. And in the forest the mysterious woodcock breeds.

The Agentschap voor Natuur en Bos tries to maintain and increase the natural values through efficient management. There is a collaboration with a local farmer for the management of the grasslands: let mowing, grazing with a limited number of cattle, slight fertilization of the breeding plots with stable manure. Kempische heath sheep grinding the heath.

The area is not accessible but you can view everything on the edge of the area with your binoculars.

vrijdag 21 februari 2025

Loopbrug Vogelkijkhut Langelinneput is opengesteld

De loopbrug die vanaf het kanaal naar de vogelkijkhutten aan de Langelinneput is na 3 jaar afgesloten te zijn weer opgeknapt. De toegang was al die tijd afgezet omdat de wandeldekplanken aangetast waren door houtrot. Agentschap voor Natuur en Bos vond de situatie niet langer veilig en sloot de brug af en liet de dekplanken verwijderen.


Loopbrug Vogelkijkhut Langelinneput is opengesteld

De Langelinneput maakt deel uit van natuurgebied Ronde Put, gelegen op grondgebied van Postel (gemeente Mol). Als je in Postel bij het krieken van de dag vertrekt voor een wandeling geniet je ongestoord van een prachtig stukje natuur. Verscholen achter de begroeiing langs het kanaal van Dessel naar Turnhout-Schoten vind je vlonderpaden en voetgangersbruggen die je toegang verschaffen door het natuurgebied van de Ronde Put en de Langelinneput. De observatiehutten geven je een ongestoord zicht van het leven op en rond het water.

De tweede brug die enkele honderden meters zuidelijker ligt, krijgt ook een opknapbeurt. Die brug leidt naar de vogelkijkhut Ronde Put (genoemd naar de put die centraal staat in het gelijknamige natuurgebied. De langs-draagbalken liggen al klaar, maar het ontbreekt nog aan de dekplanken.

Wordt vervolgd...



Footbridge Vogelkijkhut Langelinneput is open
The walkway that was closed off from the canal to the bird watching huts on the Langelinneput after being closed for 3 years. Admission had been closed all the time because the walking planks were affected by wood rot. Agency for Nature and Forest no longer found the situation safe, closed the bridge and had the decking removed.

De Langelinneput is part of the Ronde Put nature reserve, located on the territory of Postel (Municipality of Mol). If you leave in Postel at the cherries of the day for a walk, you will enjoy a beautiful piece of nature undisturbed. Hidden behind the vegetation along the Canal from Dessel to Turnhout-Schoten you will find decking paths and pedestrian bridges that give you access through the nature reserve of De Ronde Put and the Langelinneput. The observation huts give you an undisturbed visibility of life on and around the water.

The second bridge that lies a few hundred meters to the south also gets a makeover. That bridge leads to the bird watching hut Round well (named after the well that is central to the nature reserve of the same name. The longitudinal acts are already ready, but the deck shelves are still missing.

Be continued ....

woensdag 19 februari 2025

Wintervogels die je ook in jou tuin kunt krijgen

Welke vogels vind je het meeste in Nederlandse tuinen? In 2024 werd de koolmees in de meeste tuinen geteld, gevolgd door de merel en de roodborst. En gemiddeld ook 7 huismussen per tuin. Invloeden van het weer, beschikbaarheid van voedsel en veranderingen in het broedsucces zijn terug te zien in de resultaten per soort.


Wintervogels die je ook in jou tuin kunt krijgen

De simpelste manier om vogels te helpen en in je tuin te krijgen: voeren. Maar, elk vogeltje eet zoals het gebekt is en ze vinden niet allemaal hetzelfde voedsel lekker. Als je het leuk vindt om verschillende soorten in de tuin te krijgen, voer dan gevarieerd. Wist je dat je aan de vogelsnavel kunt zien wat zijn favoriete kostje is? Dikke snavel bij zaadeters, zoals mussen, dunne snavel bij insecteneters, zoals de roodborst. In onze webwinkel vind je voor elke vogel het beste voer.

Naast het soort eten, hebben tuinvogels ook nog andere voorkeuren voor waar dat eten moet liggen: op de grond, hangend in een boom, onder struiken of juist in een voerhuis. Zet ’s morgens een lage schaal met lekker vers water neer voor de vogels, om te drinken én te badderen. Dat doen ze namelijk ook midden in de winter, want zo verzorgen ze hun veren. Doe er nooit zout in, want dat is afschuwelijk ongezond voor vogels. Voeg ook nooit suiker toe, want als ze dan badderen, zitten hun veren helemaal onder een suikerplaklaagje. Vries het goed hard en blijft het water niet open? Geen probleem, dan pikken ze sneeuw of rijp om aan vocht te komen.

Haal afgevallen bladeren en uitgebloeide bloemen niet weg! De bloemen geven zaden, die vogels in de winter eten. En in het voorjaar ontkiemen de overgebleven zaden tot een fleurige lentetuin. En onder afgevallen bladeren leven insecten en die zijn op hun beurt ook weer vogelvoedsel. Veeg de bladeren wel van het gazon en groenblijvende planten, anders komen er gele plekken. Maar laat ze onder de tuinbank of onder de heg liggen. Je zult zien, die scharrelende roodborst maakt het de moeite waard!



Winter birds that you can also get in your garden

Which birds do you find most in Dutch gardens? In 2024 the great tit was counted in most gardens, followed by the blackbird and the robin. And on average also 7 house sparrows per garden. Influences of the weather, availability of food and changes in the breeding success can be seen in the results per species.

The simplest way to help and get birds in your garden: feeding. But every bird eats the way it is and they don't all like the same food. If you like to get different types in the garden, feed varied. Did you know that you can see what his favorite food is on the bird navel? Thick beak in seed eaters, such as sparrows, thin beak in insect eaters, such as the robin.

In addition to the type of food, garden birds also have other preferences for where that food should lie: on the floor, hanging in a tree, under bushes or in a feeding house. Place a low bowl with nice fresh water in the morning for the birds, for drinking and bathing. They do that in the middle of winter, because that's how they take care of their feathers. Never put salt in it, because that is horribly unhealthy for birds. Never add sugar, because when they bathe, their feathers are completely under a sugar slice layer. Does it freeze hard and does the water not remain open? No problem, they pick snow or ripe to get moisture.

Do not remove fallen leaves and faded flowers! The flowers give seeds that birds eat in the winter. And in the spring the remaining seeds gain into a colorful spring garden. And with fallen leaves, insects live and they in turn are bird food again. Wipe the leaves from the lawn and evergreen plants, otherwise yellow places will come. But leave them under the garden bench or under the hedge. You will see that roaming robin makes it worthwhile!

donderdag 13 februari 2025

Kleine zwanen op een besneeuwd Beleven

De Kleine zwanen ontwaakten in Reusel op het Beleven, terwijl het Beleven in een sneeuwlandschap was veranderd. De Kleine zwanen waren met ruim vijftig exemplaren talrijk vertegenwoordigd. De witte zwanen zijn Kleine zwanen. De Kleine zwanen zijn kleiner als de Wilde zwaan en hebben in verhouding een grotere kop en het geel op de snavel blijft niet schijn naar voren tot aan de snavelrand doorlopen, maar trekt zich weer terug naar de mondhoek.


Kleine zwanen op een besneeuwd Beleven

Kleine zwanen (Cygnus bewickii) foerageren soms met honderden tegelijk op graslanden. 's Avonds is hun roep te horen als ze van de voedselplek naar een veilige slaapplek vliegen. Zo'n plaats is vaak een meer of afgesloten natuurgebied dat 's nachts voldoende veiligheid biedt. Kleine zwanen zijn vanaf oktober tot maart te zien in Nederland.



Bewick’s swans on a snowy Beleven

The Bewick’s swans (Cygnus bewickii) awoke in Reusel on the Beleven, while the Beleven had changed into a snowy landscape. The Bewick’s swans were represented in large numbers with over fifty specimens. The white Bewick’s swans are Whooper Swans. The Bewick’s swans are smaller than the Whooper Swan and have a relatively larger head and the yellow on the beak does not continue forward to the edge of the beak, but retreats to the corner of the mouth.

Bewick’s swans sometimes forage in hundreds at a time on grasslands. In the evening their call can be heard when they fly from the feeding place to a safe sleeping place. Such a place is often a lake or closed nature reserve that offers sufficient safety at night. Bewick’s swans can be seen in the Netherlands from October to March.

zaterdag 8 februari 2025

IJsvogelnest in een wortelkluit bij de beek

Wie ooit een laagvliegende blauwe flits langs heeft zien komen, heeft waarschijnlijk een ijsvogel gezien. IJsvogels zijn vooral vogels van beken en rivieren met zoet, stromend water, maar broeden ook aan stilstaand water (vooral in Nederland). De IJsvogel is onmiskenbaar blauw en oranje gekleurd. Beetje plomp gebouwd met korte staart en een grote kop en snavel. Witte keel en zijhals. Vleugels en kruin groenachtig blauw met een helderblauwe rug en stuit. Vrouwtjes hebben een oranjerode snavelbasis, bij de man is die zwart.


IJsvogelnest in een wortelkluit bij de beek

IJsvogels nestelen liefst langs langzaam stromende beken. IJsvogels duiken in helder, liefst stromend water naar bij voorkeur visjes maar ook naar waterinsecten. IJsvogels stellen prijs op enkele bomen of struiken langs de oever, bij wijze van uitvalsbasis. Ze zitten dan vaak stil op een laaghangende tak boven het water te loeren naar visjes. Voordat hij duikt 'bidt' de ijsvogel even boven het water. Ze eten het liefst visjes maar ook waterinsecten zoals libellenlarven. Vissen worden mee naar de zitpost genomen en daar eerst tegen een tak geslagen voordat ze worden doorgeslikt. Jaagt vanaf een zitpost en bidt ook regelmatig. Duikt in het water om zijn prooi te pakken.

De IJsvogel broedt meestal twee tot drie keer per jaar. Bij zeer gunstig weer of verlies van een legsel kunnen tot vier legsels per jaar worden geproduceerd. Aan het begin van de paartijd in februari zoekt het mannetje een vrouwtje, meestal hetzelfde vrouwtje als het voorgaande jaar. Hij kan in de paartijd tot drie vrouwtjes bevruchten. De paarvorming begint met een achtervolging in de lucht, vlak bij de toekomstige locatie van het nest. Tijdens deze achtervolging slaakt het mannetje scherpe kreten. Hiermee wordt de agressie van de ijsvogels geneutraliseerd. Vervolgens strijken de dieren naast elkaar neer en richten ze zich verticaal op, met de snavel licht omhoog. Na de paarvorming begint het mannetje met de bouw van het nest. Als het mannetje een oud nest wil betrekken, toont hij dit door er geregeld in en uit te vliegen.

IJsvogels maken holtes in een steile oeverkant of een omgevallen boom om er te broeden. De holt bestaat uit een licht oplopende gang met een doorsnede van 5 tot 5,5 cm en een lengte van 30 tot 100 cm. Deze gang eindigt in een ronde nestkamer, waarin de eieren worden gelegd. De opening van het hol bevindt zich meestal zo'n 90 tot 180 cm van de bodem, zelden lager dan 60 cm. Na een week is de nestgang klaar.



Kingfisher's nest in a root ball at the stream

Anyone who has ever seen a low -flying blue flash has probably seen a kingfisher. Kingfishers are mainly birds of streams and rivers with sweet, running water, but also breed on stagnant water (especially in the Netherlands). The kingfisher is unmistakably blue and orange colored. Little plum built with short tail and a large head and beak. White throat and side neck. Wings and crown greenish blue with a clear blue back and rump. Females have an orange -red beak base, with the man it is black.

Kingfishers prefer to nest along slowly flowing streams. Kingfishers dive into clear, preferably running water to preferably fish but also to water insects. Kingfisher's appreciate a few trees or bushes along the bank, as a base. They often sit still on a low -hanging branch above the water lurking for fish. Before he dives, the kingfisher 'prays' just above the water. They prefer to eat fish but also water insects such as dragonfly larvae. Fish are taken to the sitting post and first hit a branch before they are swallowed. Hunts from a sitting post and also prays regularly. Dives into the water to grab his prey.

The kingfisher usually breeds two to three times a year. In the event of very favorable weather or loss of a laying, up to four legs per year can be produced. At the start of the mating season in February, the male is looking for a female, usually the same female as the previous year. He can fertilize to three females in the mating season. The pair formation starts with a chase in the air, close to the future location of the nest. During this chase, the male makes sharp cries. This neutralized the aggression of the kingfishers. Then the animals settle next to each other and set up vertically, with the beak light up. After the pair formation, the male starts with the construction of the nest. If the male wants to involve an old nest, he shows this by regularly flying in and out.

Kingfishers make cavities in a steep shift or a fallen tree to breed there. The cave consists of a slightly rising corridor with a diameter of 5 to 5.5 cm and a length of 30 to 100 cm. The opening of the cave is usually about 90 to 180 cm from the bottom, rarely lower than 60 cm. After a week the nesting is ready.

zaterdag 1 februari 2025

Bezoek aan het Kesseven in het Gewestbos Ravels

In deze video neem ik u mee naar het Kesseven in het "Ravels Gewestbos" van het Belgische Ravels. Deze video heb ik in november van 2024 opgenomen, maar nog niet eerder gepubliceerd. Nu de winter al een tijd gaande is en het landschap er grijs en nat uitziet, is het mooi om te zien hoe mooi de herfst in het najaar kleur geeft aan het landschap.


Bezoek aan het Kesseven in het Gewestbos Ravels

Het Kesseven ligt ten zuidoosten van het Belgische Ravels, dicht bij het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Het Kesseven (spreek; Kesse-ven) en het kleinere Klotven liggen in het Gewestbos Ravels. Deze vennen liggen tussen de Marneffe Dreef, Ravels en Kijkverdriet, Ravels. Aan de west zijde van het Klotven en het Kesseven loopt het "Miezerige paadje".

Het Gewestbos Ravels wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos, de Belgische Staatsbosbeheer zou je kunnen zeggen. Tot het begin van de 20ste eeuw was Ravels een licht glooiend heidegebied met stuifzanden en talrijke vennen. In 1903 en 1904 werden deze uitgestrekte heidevelden aangekocht door de Belgische Staat. Momenteel treffen we in het Gewestbos van Ravels verschillende landschappen aan. De bossen bestaan uit loof- en naaldbomen. Deze bossen worden afgewisseld met oude vennen, heide, weiden en mooie wegbermen. Eén van de vennen werd omgevormd tot een schilderachtige vijver. Het bekendste ven wordt het Kesseven genoemd.



Visiting the Kesseven in the Ravels Regional "Gewestbos"

In this video I will take you to the Kesseven in the Regional "Gewestbos" of the Belgian Ravels. I recordid this video in November of 2024, but not yet published before. Now this winter has been going on for a while and the landscape looks gray and wet, it is nice to see how beautiful autumn gives color to the landscape this fall.

Kesseven is located southeast of the Belgian Ravels, close to the Dessel-Turnhout-Schoten canal. The Kesseven (speak; Kesse-Ven) and the smaller lumps are in the Ravels regional forest. These fens lie between the Marneffe Dreef and Kijkverdriet. On the west side of the Klotven and the Kesseven, the "measly path" runs.

The Ravels regional forest is managed by the Agency for Nature and Forest, you could say the Belgian Staatsbosbeheer. Until the beginning of the 20th century, Ravels was a slightly rolling heathland with drifting sands and numerous fens. In 1903 and 1904 these vast heaths were purchased by the Belgian state. We are currently finding different landscapes in the Ravels regional forest. The forests consist of leaf trees and pine trees. These forests are interspersed with old fens, heathland, meadows and beautiful roadsides. One of the fens was transformed into a picturesque pond. The most famous ven is called the Kesseven.

zondag 19 januari 2025

De Winter in een gesplit spiegelbeeld

Effecten in video montages kunnen tot bizarre maar ook tot mooie effecten leiden. Spiegelen in het midden van de lengteas is hier het voorbeeld van. Het lijkt vaak dat het pad plaats maakt voor de doorgang.


De Winter in een gesplit spiegelbeeld

Je ziet vaak afbeeldingen met een landschap dat weerspiegeld in het water. Een video die vanuit het middelpunt naar de andere helft weerspiegeld en zo het landschap een heel ander levend beeld geeft is wat je niet vaak ziet. Bekijk de video en geniet van de natuur zoals je die niet voor kunt stellen als je er doorheen reist.

zondag 12 januari 2025

Winter zoals die eigenlijk zou moeten zijn

De laatste 2 jaar is ons een echte winter onthouden. Van begin november tot half maart was het zo goed als onafgebroken bewolkt. Met beelden die ik in januari 2021 maakte heb ik een video samengesteld om ons geheugen op te frissen. Als je de video hebt bekeken krijg je weer zin in een echte winter.


Winter zoals die eigenlijk zou moeten zijn

In 1963 was dat wel anders met bijna 3 maanden lang vorst. De laatste Elfstedentocht tot nu toe werd verreden op 4 januari 1997. Daarvoor werd de 200 Km lange uithoudingsmarathon verreden in 1909, 1912, 1917, 1929, 1933, 1940, 1941, 1942, 1947, 1954, 1956, 1963, 1985, 1986 en 1997. Zo streng hoeft de winter ook weer niet te zijn, maar wat vorst en zonnig weer zou door velen wel op prijs gesteld worden.

Voor liefhebbers van sneeuw- en ijspret is het dus altijd hopen op een draai van de wind naar het noorden tot oosten of op helder en windstil weer. Door klimaatverandering is de kans op sneeuw en ijs alleen maar verder afgenomen. De wind waait nog vaker uit het zachte zuidwesten en als de wind wel uit het koude noorden waait wordt veel minder koude lucht aangevoerd dan halverwege de vorige eeuw.

donderdag 9 januari 2025

Herstel loopbrug Vogelkijkhut Langelinneput

De Langelinneput in het Belgische Postel (gemeente Mol) is een voormalige zandwinningput waar de vogels nu de vrije ruimte hebben. Het uitzicht is daar uitstekend, met veel watervogels en ook een Bruine Kiekendief op de achtergrond. De Langelinneput ligt op zo'n 400 meter van het kanaal.


Herstel loopbrug Vogelkijkhut Langelinneput

De loopbrug vanaf het kanaal naar de Langelinneput is al enkele jaren voor onbepaalde tijd afgesloten. Het brugdek werd verwijderd en even verderop lag een omgewaaide boom over het brugframe. Natuur en Bos is verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid van de kijkhut en de toegangsbrug. De brugdek planken van de brug zullen op diverse plaatsen gerot of gebroken zijn, waardoor de veiligheid niet langer gewaarborgd kon worden. Het weghalen van het brugdek en het blokkeren van de toegang is dan de beste maatregel die men kon nemen.

Navraag bij de boswachter levert vorig jaar het volgende op. "Beide bruggen (ook de brug naar de Ronde Put) worden deze zomer hersteld. De aannemer wacht nog op het benodigde materiaal, en de bever zorgt voor een moeilijk werkterrein". De laatste maanden wordt er hard gewerkt om de loopbrug van een nieuwe houten dek te voorzien. Inmiddels zijn de herstelwerken bijna klaar. Ter hoogte van de passageplaatsen (waar je met de fiets elkaar kunt passeren) moeten de planken nog geplaatst worden. Door een meetfout is de levering daarvan vertraagd. Men verwacht dat aan het einde van januari 2025 de afsluiting van de loopbrug weggehaald zal worden, maar de officiële opening zal waarschijnlijk pas plaatsvinden als de tweede brug, iets verder zuidwaarts ook herstelt is. Die tweede brug leidt naar de Ronde put, die wat verder van het kanaal verwijderd is.