maandag 21 augustus 2023

Vennetjes met uitkijkheuvel Park Meerland

Vanmorgen fietste ik naar Meerhoven, een relatief nieuw stadsdeel van Eindhoven. De groene oase in de stad varieert van natuur voor planten en dieren, voor recreatie en sportvissers, om maar enkele dingen op te noemen. Maar ook voor evenementen. Zo zijn er speelweide en grasvelden waar evenementen op georganiseerd kunnen worden. Er is ook een hogen uitkijkheuvel, waarschijnlijk van de gravel, puin en zand dat uit de gegraven vennen komt. Vroeger was hier een deel van de kazerne van vliegbasis Welschap. Bij de afbraak zal daar natuurlijk ook veel puin afgevoerd zijn. storten en zand er over en je hebt een heuvel, toch?


Vennetjes met uitkijkheuvel Park Meerland

Het park Meerland vormt het groene hart van Meerhoven, een relatief nieuwe wijk in het westen van Eindhoven. Een groene oase in de stad dus. Meerland is een landschapspark met een grootte van 60 hectare, te vergelijken met ruim 100 voetbalvelden. Het ontwerp van het park is geïnspireerd op de Engelse landschapsstijl en zit vol met verrassingen. Kenmerkend voor het park zijn de heuvels en glooiingen met prachtige uitzichten, bossen en weidse grasvlakten, grote waterpartijen en kronkelende vennetjes.

Het ontstaan van Park Meerland gaat terug tot 1995. Toen won het ontwerpbureau Teun Koolhaas Associates, tegenwoordig Atelier Dutch, de prijsvraag voor het ontwerp van de Eindhovense Vinexlocatie Meerhoven. Deze ‘nieuwe stad,’ zoals omschreven in het prijsvraagtoelichting, bevatte een ambitieus programma met woningen, bedrijven, winkels, scholen, sociaal-culturele voorzieningen en… veel groen en water. Er is gedurende de ontwikkeling van Meerhoven veel veranderd en aangepast. Echter, op de 60 hectare recreatief groen is nooit bezuinigd.

Park Meerland ligt in het centrum van Meerhoven, de jongste wijk van Eindhoven. Oorspronkelijk was hier de voormalige militaire vliegbasis Welschap. Het park is aangelegd naar het voorbeeld van een Engels landschapspark. Nabij de Biocentrale bevindt zich het jongste bomentuin van Nederland. Er zijn verder waterpartijen, bruggetjes, slingerende wandelpaden, glooiende heuvels met prachtige uitzichten, speel- en koeienweides met overal bankjes. Een echte groene oase midden in de wijk.

Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp van dit park is het creëren van een centrale groene ruimte geweest. Om dit te bereiken is het regionale Kempische landschap bestudeerd. Het park verbindt de vijf wijken Zandrijk, Bosrijk, Grasrijk, Waterijk en Meerrijk.