vrijdag 10 april 2020

Middelste bonte specht hakt een nestholte

De Middelste bonte specht is iets kleiner dan Grote Bonte Specht. Snavel is korter en heeft opvallende ronde kop met geheel rode kruin. Deze is te verwarren met jonge Grote Bonte spechten, die ook ene geheel rode krui hebben. De anaal streek is roze van kleur. Het territorium wordt afgezet met roffelen.



De kop van de specht is speciaal aangepast om op het hout van een boom in te hakken. Vooral de man hakt veel op en in bomen. De man is degene die de nestholte uit hakt, tussen de drie meter, tot zes meter boven de grond in voornamelijk afgestorven boomstammen of takken. Dit hakken kan enkele weken duren. De opening is rond. Het vrouwtje legt drie tot acht eieren, die op houtspaanders worden gelegd. De eieren zijn zuiver wit, want holenbroeders hebben geen schutkleur voor de eieren nodig.

Na 16 dagen broeden komen de eieren uit. Als de jongen wat ouder worden komt er behoorlijk wat gekwetter uit het spechtengat. Dit bedelgedrag zet de ouders aan tot voeren. Na drie weken vliegen de jongen uit.

De video is opgenomen met een pocketcamera. Morgen ga ik terug met professionele apparatuur.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe artikelen, klik dan op VOLGEN